A kisegítő szoftverek országos liszenszéről kérdeztük Szuhaj Mihályt, az Infoalap elnökét

Az interjút követően pedig a Jaws 2018-ról szóló korábbi infókat gyűjtöttük össze.

Egy országos program keretein belül, Magyarországon a világon harmadikként ingyen elérhetővé vált a Jaws képernyőolvasó, illetve a Magic és Zoomtext képernyőnagyító alkalmazások teljes értékű egy éves liszensze minden látássérült, és olvasási/látási nehézségekkel küzdő  magyar állampolgár számára.
Ezt az Informatika a Látássérültekért Alapítvány menedzselésével a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkársága bonyolította le, a szoftverek teljesen jogtiszta liszenszei pedig az olvasásban akadályozott magánszemélyek, és az őket foglalkoztató vagy oktató intézmények számára is díjmentesen igényelhetők, kizárólag elektronikus úton, egy nagyon egyszerű regisztrációt követően.
A Gépház  vendége az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnöke, Szuhaj Mihály volt, akit ügyeletes műsorvezetőnk, Bojtor Zoltán kérdezett erről az országos programról , kiemelve – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakat:
Hány eszközre és hány alkalommal lehet egy liszenszet használni, illetve igényelhető-e új, ha ezek mind felhasználásra kerültek?
Jogi személyek, szervezetek milyen feltételekkel, és milyen mennyiségben férhetnek hozzá ezen szoftverekhez?
Mi a teendő a szoftverek hitelesítésével, ha rendszerünket újratelepítjük, esetleg PC-t cserélünk?
Mikor várható új kiadás ezen szoftverekből, és hogyan járjunk el frissítéskor, hogy hitelesítésünk megmaradjon?
Előreláthatólag mi fog történni az egy éves időszak lejárta után? Várható-e az országos liszensz meghosszabbítása, és miként járulhatnak ehhez hozzá a felhasználók?

Play