Internetes adatszivárgás és a megújult Windowsos Skype a Gépházban

Megnéztük, hogyan működik az új Skype, de előtte azért azt is, hogy feltörhetike.

A műsor elején egy óriási volumenű adatszivárgásról beszélgettünk, őrült mennyiségű e-mailcím és jelszó került ki az internetre, olyan szolgáltatók estek áldozatul, mint például a Dropbox vagy  a Spotify, de rengeteg kisebb oldal, köztük magyar honlapok is! Adásunkban megmutattuk, hogyan tudunk utánajárni, hogy érintettek vagyunk-e, használva ehhez a haveibeenpwned.com weboldalt.
 Ezt követően rávetettük magunkat a Windowsos Skype-ra. Jó ideje Damoklész kardjaként lebeg a Skype felhasználók feje fölött, hogy a 7-es verziószámot viselő, kitűnően és akadálymentesen használható Skype-ot végleg kivonják a forgalomból a fejlesztők, így azzal nem lehet többé bejelentkezni, nem lehet az alkalmazást használni. Minden jel arra utal, hogy ez bekövetkezett. Van néhány kerülőmegoldás, amelyekkel talán ideig-óráig meg lehet még úszni a frissítést, mi viszont nem ezekkel foglalkoztunk az adásban.
Megpróbáltunk inkább előre menekülni, és megnéztük, mit lehet kezdeni a teljesen megújult Skype-pal. Végrehajtottuk a leggyakoribb alapműveleteket, mint például csevegés, fájlküldés és fogadás, vagy épp konferenciabeszélgetés, ezeken keresztül pedig megismerkedtünk az új Skype felületével.
Azzal is foglalkoztunk, hogy van-e eltérés a Windows 10-be épített, a rendszer részét képező Skype, és a korábbi Windowsokon is működő, úgynevezett asztali Skype variánsok között, ismertettük továbbá a leghasznosabb billentyűparancsokat, amelyek az alkalmazás használatát megkönnyíthetik. Természetesen hiányosságokkal, hibákkal is foglalkoztunk, lévén azokból is bőven van.

Play