Látássérülteknek segítséget nyújtó AI-t próbáltunk ki

A Be My Eyes alkalmazás új funkciójával a mesterséges intelligenciát kérhetjük meg arra, hogy ismertesse, mit lát egy adott képen, sőt írásos chat formájában beszélgethetünk is vele az adott képről, hogy további infókhoz jussunk.

A pénteki Gépházat hallgatói levelekkel izzítottuk be, és beszéltünk Linuxról, a múlt héten meghallgatott beszédhangokról, valamint számos egyéb témáról is, mielőtt a fő attrakcióra tértünk. Ez utóbbi nem volt más, mint a Be My Eyes alkalmazás iOS-re elérhető variánsának egy relatíve új szolgáltatása, amelyben szóba elegyedhetünk a mesterséges intelligenciával arról, hogy egy adott képen mit detektál, kvázi mit lát. A leggyakoribb felhasználási módja ennek, ha a telefonunkkal épp készített fotóról kérdezzük meg az AI-t, adásunkban mi is ezt próbáltuk ki. Fotóztunk tárgyakat, élelmiszereket, csomagolásokat, és mindről megkérdeztük a gépet, amely magyarul, tökéletes szerkezetű mondatokkal válaszolt. A dolog további érdekessége, hogy írásos csevegés formájában beszélgetni is lehet egy adott képről a mesterséges intelligenciával, így esetleg olyan dolgokat is megtudhatunk, amiket magától nem mondott el.
A rendszer működéséről, a gép kommunikációjáról és a képek felismeréséről szerzett tapasztalatainkat minden kedves érdeklődő meghallgathatja alább.

Play