Kevésbé ismert, rendkívül akadálymentes lejátszószoftver érkezett a Gépházba!

Windows rendszeren működik, látássérülteknek készült szolgáltatásokat is tartalmaz, és a feliratos videóanyagok egy részét is hozzáférhetővé teszi. Ez a Pot Player.

Márciusi első adásunkban egy olyan multimédiás lejátszót mutattunk hallgatóinknak, amely nem tartozik a legtöbbek által ismert szoftverek csoportjába, és jónéhányan talán még nem is hallottak róla.
Az ingyenes, könnyedén telepíthető és egyszerűen használható lejátszóval mindazonáltal érdemes alaposan megismerkedni, ugyanis annak fejlesztői kifejezetten sok időt és energiát szántak arra, hogy produktumuk a képernyőolvasót használó emberek számára is hozzáférhető legyen, és egyedi élményt nyújtson.
Ennek értelmében a legtöbb funkcióhoz billentyűparancsokat rendeltek, amelyek megismeréséhez elegendő csupán áttekinteni az alkalmazás menürendszerét, mivel a magyar nyelvű menüpontok végigpásztázásakor azonnal elhangzik az egyes műveletekhez rendelt gyorsbillentyű is. Ennél is érdekesebb, hogy külön kisegítő funkciókat is kapott a szoftver, amely kibővített képernyőolvasó-támogatást jelent, illetve elérhető talán a legérdekesebb funkció, a feliratozott videók automatikus felolvasása. Ennek értelmében egyes videó- és felirattípusok esetén a Pot Player a feliratokat nem csupán megjeleníti, hanem valós időben ki is küldi a képernyőolvasó vagy az egyéb beszédszintetizátor számára, ilyenformán pedig a látássérült felhasználó képes lehet olyan filmeket is megnézni, amelyek idegen nyelvűek, de tartozik hozzájuk magyar felirat.
Ez a szolgáltatás a helyben tárolt videóknál, illetve akár a YouTube-on talált feliratos műsoroknál is működik.
Adásunkban megmutattuk a Pot Player menürendszerét, megtárgyaltuk a legfontosabb billentyűparancsokat, és persze kipróbáltuk, milyen lehet a szoftverrel vakon feliratos videókat hallgatni!

Play