Kipróbáltuk a DEX 3.0 programot

Az Infoalap által fejlesztett Dramatizált elektronikus könyvszerkesztő és hangoskönyv konvertáló programnak, a DEX-nek decemberben megérkezett a 3.0-s verziója.

A 2022-es év első Gépház adásában egy olyan újdonságot néztünk meg, amely az előző év decemberében érkezett meg a nagyközönség számára, valóban friss fejlesztésről van tehát szó.
Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány DEX alkalmazásának lényege, hogy digitális formátumú dokumentumokat, könyveket képes egy vagy több tetszőleges beszédszintetizátor használatával hangoskönyvvé, vagy akár Braille-formátumú anyaggá alakítani. A 3-as DEX természetesen minden megszokott remek szolgáltatását megőrizte, ám újakkal is gyarapodott, az újdonságok közül pedig ezen adásunkban a legkiemelkedőbbel foglalkoztunk.
Az alkalmazás mostantól együttműködik a számítógéphez csatlakoztatott szkennerekkel, és a beszkennelt anyagokon optikai karakterfelismerést végez, csakúgy, mint a gépünkön található képek, vagy PDF-formátumú anyagok esetén. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyetlen szoftveren belül egyszerűen végezhető el a képformátumú vagy papíralapú dokumentumok digitalizálása, akadálymentessé alakítása és hangoskönyvvé vagy Braille-anyaggá konvertálása.A DEX immáron mindezt tudja, mégpedig teljesen ingyen.
Adásunkban megtárgyaltuk, miként működik a szkennelés, optikai karakterfelismerés a DEX-ben, kitértünk az ide kapcsolódó beállításokra, például a beolvasás nyelvének kezelésére, és azt is megmutattuk, hogyan kell eljárni, ha a DEX-et Windows 10-nél régebbi rendszereken kívánjuk használni.

Play