Mesterségesen intelligens képfelismerőt kapott a Jaws, a Gépházban kipróbáltuk!

A Jaws legújabb verziójának egyik legfontosabb újdonsága, hogy képfájlok és egyéb vizuális tartalmak felismeréséhez segítségül képes hívni a mesterséges intelligenciát, amely részletes, magyar nyelvű elemzést készít arról, amit lát.

Adásunkat régi jó hagyományaink szerint hallgatói levelekkel kezdtük, amelyek tartalmaztak kérdéseket, ajánlásokat, véleményeket is.
Ezek megtárgyalása után górcső alá vettük a Jaws 2024 legújabb verzióját, amely egy igen érdekes funkciót kapott, egyelőre teszt jelleggel. Az intelligens képfelismerés szolgáltatás lényege abban áll, hogy bizonyos képi elemeket elküldhetünk elemzésre két igen fejlett mesterséges intelligencia modellnek, a Google Gemininek és a Chat GPT-nek. A vizuális tartalmak lehetnek például képfájlok, a számítógép által épp megjelenített kép, vezérlőelemek ábrái és ikonjai, vagy akár lapolvasóval lefényképezett képi anyagok is.
A Jaws ezen képi anyagokat képes instant továbbítani az említett gépi intelligenciáknak, amelyek néhány másodpercnyi idő várakozás után részletes, magyar nyelvű elemzést készítenek az adott képi tartalomról.
Műsorunkban ezt az új szolgáltatást néztük meg közelebbről. Kiderítettük, miként indítható az intelligens képfelismerés, milyen billentyűparancsokkal lehet elérni az egyes alfunkciókat, illetve természetesen képeket ismertettünk fel, amelyek között voltak véletlenszerűen talált fényképek is, illetve számítógépünk képernyőjéről is elemzést kértünk, lefotóztunk például egy éppen a gépen futó videójátékot is, kíváncsian várva, mit kezd vele a gép.

Play