Szkennelés másképp: hordozható olvasókamerát próbáltunk ki

A látássérült emberek számára fejlesztett eszköz egy hagyományos szkennerhez képest igen kis méretűre összecsukható, használata könnyű és gyors.

A Gépház főhadiszállására ezúttal egy meglehetősen különleges eszköz érkezett egy kedves hallgatónknak köszönhetően. Az egyszerűen csak Pearl névre hallgató készüléket a Freedom Scientific forgalmazza, ezen konzorcium fejleszti többek közt a Jaws képernyőolvasó szoftvert is. A Pearl egy összecsukható, kis helyet foglaló, könnyű olvasókamera, mely dokumentumok, könyvek, egyéb írott anyagok beolvasására hivatott. A számítógépünkkel USB porton keresztül kommunikál, a beolvasott oldalakat pedig a Jaws beépített OCR modulja teszi elérhetővé. A Pearl összecsukva akár kisebb táskában, más eszközeinkkel együtt is hordozható, de saját tokot is mellékelnek hozzá. Kinyitva a kamera egy állványon foglal helyet, a szkennelni kívánt anyagot pedig lényegében a készülék alá kell helyezni.
Adásunkból megtudható, hogyan működik egy-egy anyag beolvasása, miként teszi egyszerűbbé az eszköz a könyvek beszkennelését, és persze az is kiderül, milyen minőségben kerülnek a Pearl által elolvasott anyagok a számítógépünkre.

Play