Két igen hasznos, mobilkészülékekhez készült segédeszközt próbáltunk ki

Egyikőjük egy teljesen akadálymentes powerbank, a másik pedig egy apró méretű billentyűzet volt.

Adásunkat ezúttal is jól megszokott tevékenységünkkel kezdtük, azaz hallgatóink kérdéseire, észrevételeire reagáltunk, továbbá szintén hallgatói kérésre elmerengtünk néhány percet az Androidos okostelefonok legolcsóbb szegmenséről, és arról beszélgettünk, mi lehet megfontolandó vétel a belépő kategóriában.
Ezeket letudva pedig előrukkoltunk heti fő attrakcióinkkal.
Elsőként egy 10.000 milliamperórás külső akkumulátort, közkeletű nevén powerbankot mutattunk, amellyel tulajdonképpen minden olyan mobileszközt tölthetünk, melyek a legelterjedtebb USB A és TYPE C szabványokon veszik fel az energiát. A powerbank legfőbb egyedisége, hogy saját töltöttségét hanggal és rezgéssel is jelzi felhasználójának, így az pontosan tudhatja, mikor válik szükségessé az eszköz feltöltése.
Adásunk másik tesztalanya a Rivo 2 nevet viselő, vakok számára készült nyomógombos Bluetooth billentyűzet volt, amely nagyjából olyan méretekkel rendelkezik, mint egy átlagos bankkártya, segítségével pedig iOS és Android rendszerű telefonokat és tableteket, valamint Apple okosórákat is kezelhetünk. A kezelés lényegében teljeskörű, navigálni, szöveget begépelni, de még telefonálni is képesek lehetünk a Rivo 2-vel úgy, hogy a beállítást követően gyakorlatilag elő sem kell vennünk érintőképernyős eszközünket, bőven elég, ha az a Bluetooth kapcsolat hatókörén belül található.
A Rivo 2 által tehát az érintéses vezérlést teljesen mellőzve, nyomógombokkal navigálhatunk az adott mobileszközön, és szöveget is a nyomógombok segítségével gépelhetünk be, anélkül, hogy bármilyen Braille-kódtáblát ismernünk kellene, ehelyett a régi nyomógombos telefonokon és a BlindShellen használt úgynevezett t9-es gépelési technikával írhatunk.
Adásunkból mindent megtudhat a készülék felépítéséről, a gombok elosztásáról és azok funkcióiról, a beüzemelés folyamatáról, és természetesen a leggyakrabban használt funkciókat ki is próbáltuk!
A műsorban szereplő mindkét eszköz megvásárolható az MVGYOSZ Segédeszközboltjában.

Play