Két webalkalmazást próbáltunk ki hallgatói ajánlásra

Egyikőjük segítségével egyszerűen tudunk fájlokat mozgatni különböző eszközök között, legyen az PC, Apple eszköz vagy Android, a másik delikvens pedig azt ígéri, valós időben készít írott anyagot beszédünkből, magyarul, akár központozással is.

Műsorunk első felében egy nagyot beszélgettünk. Diskurzusunk érintette a 14 éve megjelent első Samsung Galaxy telefont, a tervezett elévülés jelenségét, de még a Sokol rádiót is. Miután kibeszélgettük magunkat, elővettük fő attrakcióinkat, melyeket ezúttal egy régi, kedves hallgatónk, Laci ajánlására próbáltunk ki.
Első alanyunk egy meglehetősen egyszerű, böngészőből használható webalkalmazás volt, amely képes fájlokat mozgatni azon eszközeink között, amelyek jelenleg egy hálózaton tartózkodnak. A gyakorlatban tehát PC, Android, de IPhone vagy Ipad készülékek között is létrejöhet fájlátvitel, ha ugyanazon wifi hálózatot használva felkeressük a szolgáltatás webhelyét. Ezt követően a tetszőleges készülékről megkereshetjük a küldeni kívánt fájlokat, a másik eszközön pedig nyomban megjelenik egy letöltés lehetőség. A dolog érdekessége, hogy információink szerint a fájlátvitel közvetlenül történik, az adott állományok nem töltődnek fel egy távoli szerverre, ehelyett a Web RTC protokollt használva a forrás és céleszköz összekapcsolódik.
Második tesztalanyunk egy olyan webapp volt, amely diktálási funkciót kínál, a mondott szöveget valós időben alakítja írásos anyaggá, akár számítógépen is. A leírás szerint a központozás sem okoz számára gondot, így többek közt felismeri a magyar nyelven mondott írásjeleket is, és az elmondottak szerint központoz. Ezzel is tettünk egy próbát, tapasztalataink itt meghallgathatóak.

Play